Tilbake
Samboerskap

Skal dere bli samboere? En guide til å snakke sammen om økonomi

March 27, 2024 10:00

Økonomi kan være et vanskelig tema, og det kan derfor lønne seg å lage gode vaner og rutiner rundt å snakke om økonomi fra starten av samboerskapet. Det kan bidra til en åpen dialog om hvordan utgiftsfordelingen i hjemmet skal være, og å tilpasse fordelingen til nye utgifter som dukker opp.

Kanskje trenger den ene litt økonomisk hjelp en måned, og da vil en grunnleggende åpen dialog gjøre det enklere å be om denne hjelpen eller i alle fall snakke åpent om hvorfor man er litt sparsommelig en periode.

Selv om det er kjipt å tenke på, kan også samboerskapet ta slutt. En løpende samtale og enighet om økonomi kan gjøre brudd og oppgjør lettere.

Tips til å snakke sammen om økonomi:
  1. Gjør samtalen til en hyggelig anledning – det kan for eksempel være å tenne stearinlys og ha noe godt i glassene, eller å lage eller bestille favorittmaten deres.
  2. Gå inn i samtalen med et åpent sinn, og dersom dere ser forskjellig på noe – tenk løsning heller enn problem.
  3. Ha i bakhodet at samtalen om økonomi er ment for å skape større forståelse og respekt for hverandre, og slikt sett gjøre samboerskapet enklere for begge parter.
  4. Husk at dere har ulik oppvekst med ulikt syn på økonomi og sparing. Ha litt tålmodighet og forståelse for hverandre. Husk at målet er å komme til en enighet om en felles livsstil dere imellom, og dette kan kreve kompromiss fra begge parter.
  5. Gjenta slike samtaler med jevne mellomrom, og prøv å lage gode rutiner på å ha en åpen og ærlig kommunikasjon om økonomi!
Spørsmål til den første samtalen om økonomi:
  1. Hvordan vil hver av samboerne beskrive sin økonomi? Her er det opp til dere om dere ønsker å dele størrelsen på inntekten eller ikke. Er én student, og den andre i en fulltidsstilling, vil det være naturlig at nivået på inntekten og muligheten til å bruke penger er ulik.
  2. Hvordan er hver av samboerne vant til å bruke og planlegge bruk av penger? Er det for eksempel brukt et planlagt budsjett tidligere, eller har man tatt utgifter som det kommer?
  3. Hva bruker hver av samboerne penger på, når faste og nødvendige utgifter er dekket? Brukes det for eksempel på klær eller sminke, hobbyer/interesser, sosiale anledninger, går alt til sparing, eller noe annet?
  4. Hvordan er hver samboers forhold til sparing? Ønsker man for eksempel å spare felles eller hver for seg? Hvor mye er det viktig for hver samboer at man prioriterer å spare?
  5. Hvordan vil dere som samboere fordele og legge opp betaling av løpende fellesutgifter? Dette knytter seg til utgifter som strøm og oppvarming, mat og husholdningsartikler, husleie eller nedbetaling av lån og renter. Mange velger å opprette en felles konto som begge betaler inn til, enten en lik sum eller etter inntekt; mens andre velger å vippse mellom seg når fellesutgifter blir betalt. Det er ingen fasit på hva som er rett, så det er opp til samboerne selv å bli enige.
  6. Hvordan skal dere legge opp kjøp og nedbetaling av større verdier? Det er viktig for samboere å merke seg forskjellen på større, varige verdier, og forbruksutgifter. Hvis den ene betaler på lån for felles bolig, mens den andre betaler for forbruksutgifter, vil kun førstnevnte ha skaffet seg varige verdier, mens sistnevntes midler vil være “spist opp”. Ved et brudd uten samboeravtale, vil sistnevnte kunne sitte igjen uten noen verdier, mens førstnevnte har investert sine midler. Dette kan dere lese mer om her (lenke til artikkel om dette).
  7. Hvordan vil dere løse betaling av uventede utgifter? Plutselig går vaskemaskinen eller kjøleskapet i stykker, eller det er behov for omfattende elektriker- eller rørleggerarbeid. Dette har man ikke nødvendigvis råd til etter en vanlig inntekt. Kanskje vil dere for eksempel opprette en egen konto hvor dere setter av litt og litt til slike utgifter, eller vil dere løse det på en annen måte?
  8. Hvem skal eie fremtidige innkjøp? Skal dere som hovedregel splitte alt 50/50 eller vil dere alene eie det dere kjøper inn til boligen?
  9. Skal dere skrive en samboeravtale? Det kan være lurt å ha en klar avtale om økonomisk ståsted og tydelig fastsette hva som er ditt og mitt, og vi anbefaler alle samboere å opprette samboeravtale. Dere kan lese mer om samboeravtale her (lenke).

Nyhetsbrev fra Ally

Vil du høre mer fra oss? Meld deg på vår mailingliste, og få rykende ferske artikler rett i innboksen!

Takk, du hører fra oss snart!
Noe gikk galt, vennligst prøv igjen senere