Tilbake
Samboerskap

Samboeravtale – hvorfor man skal opprette en, og hva skal avtales?

March 27, 2024 10:00

Når dere har eller skal flytte sammen, er det lurt å inngå en samboeravtale. Samboeravtalen er aller viktigst for dem som eier ting sammen, men vi anbefaler alle samboere å inngå samboeravtale så tidlig som mulig. Har man et utgangspunkt, er det lettere å legge til nye ting etter hvert.

Mange synes det er vanskelig å ta opp temaet samboeravtale med samboeren sin, i frykt for å skape konflikt. Med en samboeravtale har man et godt grunnlag, og kan supplere med ting løpende. Det kan bidra til å gjøre både samboerskapet og et eventuelt brudd enklere og mindre konfliktfylt.

Prøv å se på samboeravtalen som en fin ting – hvor dere kan sikre hverandre!

Er dere usikre på hva dere bør avtale i en samboeravtale? Her er Allys råd til unge samboere:

  1. Fellesutgifter: Det kan være lurt å avtale hvordan fellesutgifter skal fordeles og betales. Det innebærer både å avtale om dere skal betale like mye hver eller for eksempel fordelt etter inntekt; og hvordan det praktisk skal betales. Noen velger å opprette en felles konto, noen vippser hverandre for felles innkjøp og betalinger, mens andre betaler hver sine ganger og prøver å sørge for at det går opp i opp. Det er ingen fasit for hva som er riktig, så samboerne må selv avtale hva som passer for dem.
  2. Husleie: Leier dere bolig sammen? Eller er utleieboligen i den enes navn, mens begge bor der? Uansett hva som står i leieavtalen, er det viktig at dere avtaler det som faktisk gjelder mellom dere. Hvem har betalt depositumet? Hvem skal betale husleia, og hvordan skal den betales? Hvem står ansvarlig om noe blir ødelagt?
  3. Nedbetaling av lån: Eier dere boligen dere bor i? Hvem står ansvarlig for lånet? Det er spesielt viktig å avtale dette i samboeravtalen dersom det som står i kjøpekontrakt og låneavtale ikke stemmer med det dere har avtalt. Banken kan kreve penger av  den eller dem som står i lånepapirene, men om dere har en annen intern fordeling kan det være lettere å ordne opp dere imellom dersom banken skulle kreve for mye av en av dere.
  4. Eierforhold: Hvem eier egentlig leiligheten deres, eller bilen dere eier sammen? Stemmer dette med det dere faktisk har betalt, eller betaler, ned på lånet? Det er viktig å avtale hvem som skal eie hva, uansett om det stemmer med betalinger eller ikke. En avtale om eierforhold vil avklare forventninger mellom samboerne, og kan bidra til en forenklet fordeling ved et eventuelt salg og/eller brudd. Det er spesielt viktig å avtale eierforholdene dersom dere er enige om at den ene samboeren skal ha hovedansvaret for nedbetaling av lånet, mens den andre skal ha hovedansvaret for forbruksutgifter (mat, strøm, osv.). Avtaler man eierforholdet, vil begge parter gå sikret ut av samboerskapet – eller i alle fall vite hva man står igjen med. Dette kan dere lese mer om her (lenke til artikkel).
  5. Løpende liste over eiendeler: Kanskje eier dere ikke så mye av verdi når dere blir samboere, eller kanskje skaffer dere mye underveis i forholdet. Mange tenker at det ikke er nødvendig å ha samboeravtale før man eier ting sammen. Med en samboeravtale som utgangspunkt, kan dere bestemme at eiendeler skal skrives ned på en løpende liste etter hvert som dere skaffer det, og at lista skal være et tillegg til samboeravtalen. En slik liste vil være like bindende som samboeravtalen i seg selv, og er en fin og enkel løsning for hverdagen. Der kan dere skrive ned hvem som eier hva og med hvor stor andel. Noen velger også å bruke små klistrelapper å feste på baksiden av kunst eller undersiden av møbler som bare eies av den ene. Så lenge det står klart i samboeravtalen hvordan dere vil føre oversikt over hver samboer sine eiendeler, kan man bruke løsninger for oversikten på en måte man selv synes er praktisk og gjennomførbart.
  6. Konfliktløsning: Konflikter kan oppstå både underveis i samboerforholdet og ved et eventuelt brudd. I samboeravtalen kan dere forplikte dere til bestemte måter å løse konflikter på. Man kan velge ut en nøytral tredjeperson som begge stoler på som kan megle mellom samboerne, som en felles bekjent eller en advokat. Kanskje vil dere lage en egen veiledning for fremgangsmåte ved konflikt? Dere står fritt til å avtale det dere vil. Det som er viktig å være bevisst på er at man kan måtte gå rettens vei om man ikke blir enige ved et brudd, og det kan være både dyrt og krevende. Da kan det være konfliktdempende å ha en avtale om at man for eksempel skal teste megling først.
  7. Fordeling ved brudd: Hvis punktene over er avtalt, vil fordelingen kunne bli enkel og grei å gjennomføre. Konflikter som ofte kan oppstå ved fordeling knytter seg til hvem som eier hva og hvem som har betalt for hva. Derfor er det lurt å ha klare og tydelige avtaler rundt disse temaene. Man står uansett fritt til å avtale hva man vil i en fordeling, og dette vil være bindende. Kanskje vil man bestemme at alle verdier skal deles 50/50 uavhengig av hvem som har betalt for hva – hvis det står i avtalen, er det bindende ved fordelingen.

Det kan også være andre ting som er viktige for dere å avtale. Om dere har spørsmål om hva som passer til deres tilfelle, kan dere ta kontakt med Ally for en samtale. Dere kan også fylle ut vårt skjema for samboeravtale her, og booke et etterfølgende møte med en av våre advokater for gjennomgang og veiledning.

Nyhetsbrev fra Ally

Vil du høre mer fra oss? Meld deg på vår mailingliste, og få rykende ferske artikler rett i innboksen!

Takk, du hører fra oss snart!
Noe gikk galt, vennligst prøv igjen senere