Tilbake
Samboerskap

Eierforholdene mellom samboere – hva er egentlig reglene?

March 27, 2024 10:00

For samboere er reglene enkle: Det du har betalt for, er det du eier. Det er ingen automatikk i at man eier ting sammen bare fordi man bor sammen. For en slik effekt, må man gifte seg eller inngå en grundig og gjennomtenkt samboeravtale.

I samboerskap er det altså de reelle eierforholdene i for eksempel felles bolig som er avgjørende, og ikke de formelle eierforholdene. Det betyr at det i utgangspunktet ikke har noe å si hva som står skrevet om eierskap i kjøpekontrakt, lånepapirer eller formelle registre. Det er det som faktisk er betalt som avgjør hva som eies av hvem, og med hvor stor del.

Det innebærer at man ved et samlivsbrudd, hvor man skal gjøre opp for eksempel felles bolig, vil se på de faktiske innskuddene, som egenkapital og nedbetaling av lån, for å finne ut av hvor mye verdi hver av samboerne sitter på etter bruddet.

Samboeravtale

Inngår man en samboeravtale, vil dette kunne stille seg noe annerledes. I en samboeravtale står man fritt til å avtale hva man ønsker om eierforhold, helt uavhengig av både reelle og formelle eierforhold. Det betyr at man også kan avtale et eierforhold på 50/50 selv om kun den ene samboeren står i alle papirer og har betalt ned alt.

En løsning hvor man avtaler et likere eierforhold enn innbetalingene skulle tilsi er en nyttig løsning der man har en løsning hvor den ene samboeren betaler ned på boliglånet, mens den andre samboeren for eksempel betaler alle forbruksutgifter (lenke til annen artikkel her). Har man en slik løsning uten en avtale om eierforholdene, kan det føre til et svært urettferdig resultat i et eventuelt samlivsbrudd.

En løsning mange går for i samboeravtalen sin når det gjelder felles bolig, er å nedfelle egenkapitalen hver samboer har gått inn med, og nedbetaling av boliglånet, samt hva som skal skje ved ekstra nedbetaling på lånet utover avtalt løsning.

Kan formelle eierforhold ha noen betydning?

Dersom man hverken har samboeravtale som sier noe om eierforholdene, eller noen oversikt over hvem som har stått for faktiske innskudd, kan formelle eierforhold ha en viss betydning.

Det kan være tilfellet om samboerforholdet tok slutt for mange år siden, og man hverken har samboeravtale eller tilgang på kontoutskrifter tilbake i tid. I slike tilfeller kan formelle eierforhold gi en indikasjon på eierforholdene. Imidlertid vil andre holdepunkter gå foran i fastsettingen av hvem som eier hvor mye.

Tips for dere som eier sammen
  • Snakk sammen om hvordan dere skal løse betaling og hvordan dette skal påvirke eierforholdet!
  • Lag en samboeravtale sammen, som ivaretar begges interesser. Dette kan gjøres via vår veiviser.
  • Skulle det gå mot brudd: Det anbefales alltid å gjennomføre oppgjøret kort tid etter samlivsbruddet, slik at all dokumentasjon på eierforhold fortsatt eksisterer og er friskt i minnet.
  • Book en samtale med en av våre advokater for veiledning.

Nyhetsbrev fra Ally

Vil du høre mer fra oss? Meld deg på vår mailingliste, og få rykende ferske artikler rett i innboksen!

Takk, du hører fra oss snart!
Noe gikk galt, vennligst prøv igjen senere